Nii, nagu õiget õlut ei saa valmistada ilma hea linnase, valitud humala, kvaliteetse vee ja sobiva pärmita, ei saa pruulimiselt puududa ka professionaalne õllemeister.

 

enn_k2rblane_157.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Kochi pruulikojal  hoiab silma peal Enn Kärblane.

Ta on Eesti esimene koolitatud peaõllemeister, kes lõpetas
1994. aastal ühe Euroopas  enim tunnustatud õllemeistrite kooli Taanis,
The Scandinavian School of Brewing.



 

Õlle pruulimisel Tallinnas on sajanditepikkune ajalugu , mis erinevatel majanduslikel ja poliitiliste põhjustel vahepeal kahjuks täielikult  ära oli kadunud.

Keskajal kehtestas Tallinna raad õllepruulimisele ja pruulijatele reeglid, kuid kaitses ka oma õllepruulijate huve, keelates mujal tehtud õlle müümise linnas. Täna jääb see viimane kahjuks unistuseks ja Tallinna üksikud väikesed  õlletootjad peavad vastu panema suurtootjate konkurentsile.

Läbi ajaloo on Tallinnas olnud päris mitmeid pruulikodasid ja pea paarsada aastat tagasi, mil linn oli tänasest kordades väiksem, oli siin seitse suuremat õlletootjat, mida lausa õllevabrikuteks nimetati. Tuntumad nendest olid Pfaffi (hilisem Revalia) ja Daugulli õlletehased.

Enne Kochi pruulikoja avamist tegutses linnas ainult Beerhousi õlletootmine oma saksa õlledega. Meie eesmärgiks on pakkuda õllesõpradele erinevaid autentseid eesti õllesid ja sellel eesmärgil sai valitud  pruulikotta seadmestik, millega on võimalik teha nii põhja kui pinnakäärimisega õllesid.

Kui tänapäeval on põhjamaade ja eesti õllevaliku vallutanud põhjapärmidega kääritatud laagriõlled, siis aastasadu tagasi siin toodetud õlled olid kääritatud pinnapärmidega, sest laagriõllede pruulimist veel ei tuntud.

Kochi pruulikoja eesmärgiks ongi  pakkuda oma klientidele suurte õlletootjate suhteliselt üksluisest masstoodangust erinevaid õllesid. Selleks kasutame erinevaid tooraineid ja pärme, mis annavadki  meie õlledele isikupära. Samas ei kasuta me õllede pastöriseerimist- kuumutamist ega steriliseerivat filtreerimist, mis muudaksid õlle elutuks- steriilseks. Kochi õlled on värsked ja elavad, milles on säilinud erinevad vitamiinid. Kochi õlled pruulitakse 1516. Aastast Saksamaalt pärit õlle puhtuse seaduse ehk „Reinheitsgebot`i“ järgi.

 

„Õlu on mõõdukal tarbimisel tervistav jook. Seal leidub suures koguses kasulikke B-grupi vitamiine, mis reguleerivad närvisüsteemi ainevahetust, säilitavad naha elastsuse ning aitavad kaasa vereloomele. Kogu ööpäevase B-vitamiinide vajaduse rahuldamiseks piisab juba klaasist õllest. Meie Kochi isepruulitud õlled on filtreerimata ja pastöriseerimata, nö elavad, vitamiinid jäävad alles.

Vastupidiselt laialtlevinud müüdile on õlu üsna madala kalorsusega jook: õlles on isegi vähem kaloreid kui samas koguses piimas ja mahlas, rääkimata  Coca Colast ning teistest limonaadidest, ning oluliselt vähem kaloreid kui veinis või veelgi kangemates alkohoolsetes jookides.

Õlle maitset mõjutab samuti kasulik, isegi ravimtaimena tuntud humal. Nii, et jooge terviseks! Aga jooge mõõdukalt!

 

 

  • Õlles on linnastest pärit polüfenoole- antioksüdante. Seetõttu toimib õlu sarnaselt punase veiniga veresoonkonna haiguste ja vähi ennetajana.
  • Õlu on rikas kaaliumi ja vaene naatriumi osas, mistõttu on tal diureetiline efekt.
  • Õlu on rikas magneesiumi ja vaene kaltsiumi osas, mistõttu on ta profülaktiline südamehaiguste ja sapi- ning neerukivide tekke osas.
  • Uurimised on näidanud, et mõõdukate õlletarbijate vererõhk on madalam kui täiskarsklastel ja neil, kes ei pea kinni mõõdukusest.

Samas tuleb meeles pidada, et õlle kuritarvitamisel on õlles olev alkohol kahjulik.

  • Õlles on üle 2000 erineva ühendi, mis pärinevad linnastes, humalast, pärmist ja veest.
  • Humalal on rahustav aga ka söögiisu tõstev toime.
  • Linnastest tulevad õllesse süsivesikud, valgud, mineraalid, mikroelemendid, orgaanilised happed ja vitamiinid. 1 Liiter õlut katab peaaegu poole täiskasvanud inimese magneesiumitarbest, 40% fosfori ja 20 % kaaliumitarbest. Magneesium alandab kolesteroolitaset. Fosfaadid on tähtsad luustikule ja hammastele.
  • Õlles on suhteliselt vähe valke, kuid ta sisaldab siiski pea kõiki olulisis aminohappeid.
  • Õlu sisaldab kõiki tähtsaid B vitamiine . Lisaks sellel on õlles ka A, D ja E vitamiine. 1 Liiter õlut katab kuni pool inimese päevasest B vitamiinivajadusest. Kuna pärmid seovad palju vitamiine, on kasulik juua just pärme sisaldavat, filtreerimata õlut.
  • Õlles oleval süsihappegaasil on värskendav efekt.
  • Õlles on üle 90% vett. Inimese päevane veetarve on 2-3 liitrit, millest osa saaks katta õlle arvelt.
  • Õlles olev alkohol on meile energiaallikas.
  • Õlu on janukustutaja, isutekitaja, seedimise soodustaja, rahustaja ja uinutaja. Tal on diureetiline efekt.

 

 

 

 

 

 


KOCHI AIT TRAHTER